Flemmings fede historie

8. december 2017
Flemmings fede historie startede et cykelhold

Af Søren Laursen, journalist (lkom.dk)

55-årige Flemming Lysdal er hovedpersonen i den usædvanlige historie om, hvordan et cykelhold blev til et cykelhold. Her er hans historie, som kickstartede at cykelholdet Sund Vilje blev dannet og senere kunne bringe en særlig flok cykelryttere til Paris.

Flemming Lysdals udgangspunkt var ellers nedslående.

-    Jeg har været på 1000 slankekure. De 999 virkede ikke. Men cykelturen til Paris forandrede mit liv, siger han.

Det er store og altforandrende ord om livet, som 55-årige Flemming Lysdal bruger om sin oplevelse med at cykle til Paris med det horsensianske cykelhold Sund Vilje.

Til november tager Sund Vilje hul på endnu en intensiv omgang optræning for at cykle til Paris i sommeren 2018. Det er tredje gang, holdet skal afsted, og det hele begyndte for cirka to år siden med et tilfældigt møde mellem to mænd i et fitnesscenter i Horsens: Flemming Lysdal og Lars Juul.

Flemming Lysdal var på det tidspunkt i 2016 mere end overvægtig. Han vejede katastrofale 150 kilo og skulle være med i en artikel i den lokale avis omkring sin overvægt. Lars Juul var pressefotografen, der skulle tage billederne til artiklen. Men fordi journalisten, der skulle interviewe, var forsinket, faldt de to mænd i snak, og det endte med at Lars Juul kom med et forslag, der skulle ændre Flemming Lysdals liv.

-    Du skal med til Paris på cykel, og du kan kun sige ja, lød den kærlige og bestemt besked fra Lars Juul.

Og timingen kunne ikke være bedre.

-    Jeg mødte Lars på et tidpunkt i mit liv, hvor jeg var gået fuldstændig i stå, fortæller Flemming Lysdal.

-    Det var et adrenalinkick, så det gjorde noget, at få den besked fra Lars. Men jeg var også skeptisk og for at sige det mildt, så var min selvtillid til at overskue.

Mødet mellem de to var startskuddet til Sund Vilje-cykelholdet. Ud over Flemming Lysdal blev ni andre mænd med udfordringer i livet samlet til holdet. Fælles for nybegynderne var, at de havde en ”Sund Vilje” til at blive sundere og gladere. Derudover blev ti erfarne cykelryttere tilknyttet holdet, og sammen gennemførte de i alt 20 mentorer og mentees et halvt år senere for første gang cykelturen fra Horsens til Paris.

-    Mit udgangspunkt var faktisk: Jeg kan ikke det her! De seks måneders træning var sindssygt hårde, og to gange var jeg for alvor ved at give op. På de tidspunkter føltes det meget mere trygt at vende tilbage til min gamle, usunde livsstil med usund mad og nul motion. For det kendte jeg jo, og dét var jeg tryg ved, siger Flemming Lysdal.

Men ”benovelsen”, som Flemming Lysdal siger, over at møde folk på cykelholdet, der bare ville hjælpe uden at få noget igen, holdt ham på sporet og i sadlen.

-    Jeg har været rørt, bevæget og slået omkuld ved at møde sådan en gavmildhed fra Lars.
-    Jeg er ikke religiøs, men jeg tror på skæbnen: Jeg skulle møde Lars dén dag! For hvorfor tog han ikke bare de billeder af mig til avisen og kørte hjem til sin kone? spørger Flemming Lysdal i dag.

I modsætning til mange andre cykelhold, der arrangerer cykelture til Paris, samler Sund Vilje ikke penge ind til noget formål eller velgørenhed. Deltagerne på turen har alle enten fysiske eller mentale udfordringer i livet, som de ønsker at arbejde med.

-    Det handler om, at vi redder hinanden, lyder Flemming Lysdals version af formålet med cykelholdet.

Flemming Lysdal tabte sig 70 kilo i træningen op til turen til Paris. Mens kiloene raslede af kroppen, voksede selvtilliden på ham.

-    Det var en slags reborn-ting for mig. Jeg vil altid være den fede, der ikke æder mere. Men før var jeg den tykke mand, der altid var glad – nu kom jeg igennem en proces hvor jeg mødte en ny udgave af Flemming. Det var som at møde en god gammel ven i sig selv.

Sund Vilje-holdet skal afsted igen i 2018. Og skal Flemming Lysdal med?

-    Det håber jeg da. Jeg kan slet ikke holde ud at se, at der kører mennesker afsted til Paris på Sund Vilje-holdet, uden jeg er med, siger Flemming Lysdal.

Han vil gerne være mentor for én af de nye på holdet.

-    Jeg skal da ud og finde en tyk tosse, der gerne vil have forandret sit liv, lyder det muntert fra ham.

Og sådan ender historien foreløbigt om et cykelhold, der blev til et cykelhold. Og om hvordan en mand - blev til en ny mand.

Artikel-info

Ovenstående artikel er original-artiklen. Den er blevet bragt i magasinet Cykel-Motion Danmark nr. 4, 28. årgang 2017, i en lettere tilpasset udgave.

Se mere om Cykel-Motion Danmark på cykelmotion.dk

Top
Thrane.nu