Cykelhold hjalp Per

8. december 2017
Efter kræftsygdom: Cykelhold hjalp Per til Paris

Af Søren Laursen, journalist (lkom.dk)

Det begyndte med en rask beslutning fra hans søn. Aftensmaden var lige taget af bordet, da det lød fra sønnen:
-    Så Fatter, nu har jeg meldt dig til!  Per Svendsens søn havde meldt ham til cykelholdet Sund Vilje.

Den dengang 64-årige Per Svendsen var lige kommet igennem et kræftbehandlingsforløb, hvor et halvt års kemoterapi mod tarmkræft havde taget hårdt på ham. Han er en mand, der har arbejdet hårdt og løbet maraton i sit liv, så det med ikke at være i form, var ikke noget der passede manden, der har arbejdet som både lærer, elektriker og kommunikationschef.

-    I forbindelse med kræftsygdommen havde jeg ikke rørt mig i ét år. Jeg kunne ikke løbe, ikke gå lange ture. Min fysiske ydeevne var helt i bund, fortæller Per Svendsen, som tidligere har været i så god form at han har gennemført maratonløb.

Der skulle med andre ord ske noget. Og kræftsygdommen mindede ham om, at livet skal leves nu og her.

Initiativet fra sønnike gjorde, at Per Svendsen i februar 2017 begyndte på cykelholdet Sund Vilje og pludselig befandt sig sammen med de 17 andre ryttere på holdet på spinning-cyklerne, som var første skridt i at opbygge den form, som skulle tage ham til Paris.

Men en netop overstået kræftsygdom var ikke eneste helbredsmæssige bump på vejen. Da Sund Vilje-holdet kom på landevejen i foråret opdagede Per Svendsen, at han pustede og hev kraftigt efter vejret, hver gang cyklen ramte en bakke.

-    Den måde at trække vejret på er altså ikke naturlig, lød det fra én af de tre ledere af holdet, Lars Juul.

Per Svendsen slog det hen med, at han bare var i dårlig form.

-    Jeg cyklede og cyklede, men det var det samme, hver gang jeg skulle op ad en bakke.

Lars Juul insisterede på, at lungerne skulle undersøges. Efter et besøg hos en lungespecialist fik Per Svendsen konstateret anstrengelses-astma. Lidelsen kan behandles, men det tager op til et halvt år, før behandlingen har fuld effekt, så udsigterne til at gennemføre turen var ikke alt for gode.

-    Under træningsturene måtte jeg indimellem ned og slappe af og få vejret i følgevognen. Det irriterede mig ad helvede til, siger Per Svendsen.

Træningen fortsatte, og hans mål var at kunne cykle til Paris uden at skulle ned og sidde i følgevognen.

-    Mit hold var en fantastisk støtte. Hele tiden holdt de øje med, hvordan jeg havde det. Og da vi ramte de første alvorlige stigninger i Belgien, var der en hjælpende hånd bagpå, når det kneb.

I sommeren 2017 kom Per Svendsen til Champs-Elysees. Ikke bare var målstregen nået: Han gennemførte turen, uden at skulle ned og sidde i følgevognen.

-    Lige så snart jeg begyndte at hive efter vejret, kunne de høre det, og så var der en hjælpende hånd. Havde det ikke været for det fantastiske kammeratskab på Sund Vilje, kunne jeg ikke have gennemført det.

Astmaen var overvundet. Kræftsygdommen lagt på hylden.

Per Svendsens historie repræsenterer netop dét, som Sund Vilje-projektet gerne vil: Hjælpe rytterne til et bedre liv. Og netop dén mission: At bakke op om det gode og sunde liv, vil sponsorerne gerne bakke op om.

-    Det er et yderst sympatisk projekt, som giver god mening for os at støtte op om, siger Line Bang Fasting Bauer fra virksomheden ABUS, der har sponsoreret rytternes hjelme.

Sund Vilje-rytterne var også på besøg hos ABUS for at få en instruktion i, hvordan en cykelhjelm monteres korrekt.

-    Mange nybegyndere kommer til at sætte cykelhjelmen for langt tilbage, og det giver en falsk tryghed på turen. Den skal placeres rigtigt og spændes rigtigt til. Det er simpelt, men sikkerhedsmæssigt virkelig vigtigt, siger Line Bang Fasting Bauer.

Per Svendsens cykelhjelm sad som den skulle, og hans historie er et godt eksempel på, hvad det er, Sund Vilje-projektet handler om:

-    Vi vil gerne hjælpe folk til at komme over de bakker, de har i deres liv, siger én af arrangørerne Jan Sørensen.
-    Deltagerne skal være folk, som har behov for en hånd for at komme videre i deres liv, hvad enten det gælder mentale eller fysiske udfordringer, siger Jan Sørensen.

På målstregen i Paris, på en sommerdag i 2017, ventede Per Svendsens kone og også den søn, der med sin raske beslutning satte det hele i gang nogle måneder tidligere.

-    For fa’en, jeg græd, siger Per Svendsen om den bevægende oplevelse på målstregen.
-    Det var mega-stort.

Artikel-info

Ovenstående artikel er original-artiklen. Den er blevet bragt i magasinet Cykel-Motion Danmark nr. 4, 28. årgang 2017, i en lettere tilpasset udgave.

Se mere om Cykel-Motion Danmark på cykelmotion.dk

Top
Thrane.nu